IN PRAISE OF SHADOWS

 

Solo presentation ’In Praise of Shadows’ at KB – Konstnärsbaren (Artist’s Bar) in Stockholm.

In collaboration with ‘Konstnärshuset – Swedish Artists’ Association’

Opening Mon 23 September 17:00-19:00. Opened between 24/9 – 24/11 2019

 

IN PRAISE OF SHADOWS (swedish)

In Praise of Shadows kan ses som en hyllning till det förgängliga och opolerade, att se det vackra i mörkrets skuggor – en avsägelse av det subjektiva avtrycket i måleriet och istället betona det vardagliga och det förbrukade vi har omkring oss.

I sina arbeten har Näsman sökt tyger han funnit intressanta i både dess materialitet eller mönster, att de skulle ha ”måleriska” eller ”abstrakta” kvalitéer över sig. Därefter kombinerades tygerna ihop i Näsman’s ateljé utifrån dess färg och textur, ett arbete som förlitade sig på kvicka och intuitiva beslut.

Karl Patric Näsman har inför denna visning haft KB’s matsal i åtanken och jämställer själva processen med matlagning. Likaväl som när man lagar en rustik gryta krävs det råvaror som måste förberedas, stekas, kokas, smaksättas och med rätt timing hitta en balans mellan olika smaker. Så kan man se dessa taktila material som Näsman har rivit upp, bearbetat, blötlagt och färgat som sina egna råvaror som han kombinerar ihop med sina redskap för att hitta rätt harmoni av färger och texturer.

Karl Patric Näsman (f. 1986, Örebro) bor och arbetar i Stockholm och har en MFA från Konstfack. Hans arbeten har visats i solo- och grupputställningar i Sverige och internationellt i Crans-Montana (CH), Shanghai, Tokyo och Utrecht. 2016 var Näsman en av Fredrik Roos stipendiaterna och presenterade sitt arbete på Moderna Museet Malmö.

 

Images of works on view at the solo presentation in the dinning room of Konstnärsbaren (Artist’s Bar)